Mitt gymnasieval

Hej idag tänkte jag för första gången skriva om mitt gymnasieval. För nästa vecka börjar jag gymnasiet och det har varit en väldigt lång process tills jag väl valde mitt gymnasium, och jag tänkte dela med mig av det.


Innan hade jag hört bara lite kort om flera gymnasium och i 8an hade jag bestämt mig för att gå på hvitfeldtska gymnasium. Men så börjar nian och vår syv började ha möten och genomgångar för vår klass om vad vi vänta oss det kommande året.

Jag var helt säker på att gå ekonomi linjen då jag är intresserad av sånt och jag ville inte gå något annat. Så det var iallafall en sak jag var helt bestämd över. Då var det bara kvar att börja kolla på skola.


Gymnasiemässan kom och jag gick runt där hela dagen med klassen och kollade runt på det olika gymnasiumen, tog broshyrer och prata med dem som stod i montrarna. Även på kvällen besökte jag mässan med min mamma. Ska jag vad heter ärlig så tycker jag inte att mässan gav mig så jättemycket men det var ett bra sätt att få se olika gymnasium.


Efter att ha varit några möten hos min Syv så tyckte jag att drottning blanka Och Sjölins verkade bra. Så jag gick på öppet hus på dessa gymnasium och blev inprincip rädd för att gå där jag fick jätte dålig känsla av båda gymnasiumen och inget av de passade mig. Så jag fortsatte kolla vidare och hittade även Polhem och Lm Engström.

Och när jag besökte Polhem så tyckte jag att skolan var väldigt stor och jag kände att jag skulle försvinna i mängden, och bestämde då för att gå på ett litet gymnasium.


Sen så en dag så skulle mina kompisar gå på öppet hus på Donner men jag ville absolut inte går där men jag kände väll ändå att jag kunde kolla bara för att. Efter att ha varit på öppet hus på Donner så blev jag helt förälskad i skolan, då den var så himla mysig och liten och skulle passa mig perfekt. Men Donner är ju även väldigt känt för sina estetprogram med musik. Jag har alltid hållit på med musik och ville egentligen gå det på gymnasiet men jag kände att en vanlig linje som ekonomi skulle ge mig en bättre grund. Men osäkerheten gjorde ändå att jag valde att göra färdighetsprovet på Donner där jag sjöng och spelade piano inför några lärare där. Trots att jag var sjuk och knappt hade någon röst gick det väl helt okej och jag fick på Poängen så jag kunde komma in där. Och ekonomi på Donner brukar vara väldigt svårt att komma in på.


Så var det dags för preliminär antagningen och jag sökte Donner ekonomi högst upp sedan Lm Engström och sedan Polhem ekonomi även Donner musik som fyra.


Månaderna gick och nervositeten inför resultatet var stor. Så släpptes resultatet och jag hade kommit in på Donner ekonomi. Trots att det bara var Preliminärt så blev jag överlycklig och var då helt säker på att jag skulle gå där om betygen räckte.


Men så en dag ,ungefär en vecka innan man skulle ha gjort sitt sista val så läsye jag någonstans om Öckerö seglande gymnasium och blev lite intresserad och fortsatte kolla. Jag hade sedan innan vetat vad Öckerö var för gymnasium men skolan hade inte ekonomi och jag trodde aldrig jag skulle komma in där då det alltid brukar vara väldigt svårt. Men så hörde jag att det iår antagligen skulle vara lägre så fortsatte jag kolla. Jag kollade på hur mycket videos som helst och läste på så mycket man kunde. Och jag ville bara mer och mer gå där.


Så en vecka innan ändrar jag mitt val och valde nu Öckerö seglande gymnasium med linjen samhälle. Andrahandsvalet blev ju då Donner ekonomi. Men jag kunde inte tänka att jag skulle gå på Öckerö eftersom det verkligen var på gränsen att jag skulle komma in eller inte.


Så jag väntade en månad på sommarlovet tills äntligen antagningen var släppt. Och jag loggade in och såg att jag var antagen. Paniken och lyckan kom samtidigt.

Och i två veckor framåt hade jag panik. Jag började tänka att jag kanske inte skulle klara det och att det inte skulle passa mig. Men efter att ha tänkt länge på det bestämde jag mig för att tacka ja till platsen och det är inget jag ångrar.


Och nu är jag super taggad igen och börjar om en vecka idag. Jag är såklart väldigt nervös inför allt nytt men också väldigt glad och taggad på att få börja om och lära känna nya människor.Och jag tänkte bara berätta lite kort om vad det är för skola. Öckerö seglande gymnasium är det är litet gymnasium som ligger ute på ön Öckerö i Göteborgs norra skärgård. Skolan har cirka 300 elever med de tre olika linjerna Samhälle,natur och sjöfart. De tar in 44 samhällselever varje år ,alltså två klasser. Varje läsår åker dessa 44 elever tillsammans med Sveriges största seglar fartyg t/s Gunilla på en resa i två månader till olika ställen. I ettan som samhällare åker du redan i december. Och är borta i 71 dagar. Resan börjar i Marocco ,alltså I Afrika och sedan seglar man över Atlanten till Miami i USA. Detta är såklart en väldigt stor grej för mig att göra då det kräver att klara det tempot på båten samt att vara borta från min familj i två och en halv månad.


Det tar även en och en halv timma för mig att ta mig till skolan så jag kommer till hösten börjar pendla, 3 h per dag. Tills jag bestämmer mig för att hyra mitt eget.


När jag väl börjat så kommer jag såklart uppdatera mer om hur det är och fler mer detaljerade inlägg om min första resa.


Kram


Gillar

Kommentarer